Διαδραστική παράσταση - βιωματικό εργαστήριο
για παιδιά και όχι μόνο!

Beatbox και αερόφωνα

στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσoυ

Χρόνος:
3 Φεβρουαρίου 2018, 11:00 - 13:00
Τόπος:
Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
Επίπεδο:
Για παιδιά και ενήλικες που ενδιαφέρονται.
Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενες γνώσεις.
Εμψυχωτής:

Νικόλαος Δημηνάκης

Συμμετοχή:
Είσοδος Ελεύθερη
Διοργάνωση:

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Μεταφεστιβάλ Βιωματικής Πολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

To μπίτμποξ (Beatbox)

Πρόκειται για μία φωνητική τεχνική ή/και ιδίωμα, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «κουτί του ρυθμού», παραπέμποντας με αυτή την ορολογία στο στόμα του εκτελεστή.

Η εξέλιξη του ιδιώματος αυτού είναι ιστορικά καταγεγραμμένη από μία τεχνική ρυθμικής και ηχοχρωματικής πλαισίωσης της χιπ-χοπ (hip-hop) μουσικής κουλτούρας (δεκαετία '80) σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικότητας, που συμπεριλαμβάνει πλέον εντός του πολλά περισσότερα μουσικά ιδιώματα.

Κατά συνέπεια, λειτουργεί ως μία διαρκώς αυξανόμενη συλλογή ετερόκλιτων φωνητικών τεχνικών παραγωγής ήχου, που έχουν προκύψει ως απόρροια του πειραματισμού διαφόρων λαών σε ποικίλες ιστορικές τους περιόδους αλλά και ως προέκταση της γενικότερης τάσης του ανθρώπου να πειραματίζεται με ήχους του εκάστοτε περιβάλλοντός του εντάσσοντάς τους σταδιακά σε πιο έντεχνες δομές.

 

Περιγραφή παρουσίασης/εργαστηρίου

Η σχετική τοποθέτηση σκοπό έχει να προβάλει στο ακροατήριο την φιλοσοφία αυτού του ηχητικού συνδυασμού (beatbox και αερόφωνα μουσικά όργανα) μέσω ζωντανής μουσικής δράσης και βιωματικής συμμετοχής.

Αφενός, θα παρουσιαστεί ένας αριθμός αερόφωνων οργάνων (φλάουτο, σαξόφωνο, διπλός αυλός, ντιντζερίντου, μελόντικα, άρπες στόματος) και θα συζητηθούν οι ιδιότυπες τεχνικές παραγωγής ήχου που απαιτούνται για το κάθε ένα από τα παραπάνω (τρόποι πρόσκρουσης του αέρα και είδη «εμποδίων» κατά την οργανολογία, είδη αναπνοών όπως η κυκλική αναπνοή, κ.α.) μέσω πρωτότυπων συνθέσεων και αυτοσχεδιαστικών δομών.

Αφετέρου, το ακροατήριο θα έρθει σε επαφή με την τεχνική beatbox μέσω παρουσίασης και διδασκαλίας:
1. απλών ήχων που παράγονται από την μίμηση οργάνων τα οποία συναποτελούν ένα «drum set» (μπότα, ταμπούρο, πιατίνι, κ.α.) και
2. διαφόρων φωνητικών τεχνικών (mongolian throat singing, scratch, κ.α.). Η διαδικασία αυτή θα λάβει χώρα μέσα από διάφορες ομαδικές ασκήσεις και ποικίλες παιδαγωγικές διεργασίες.

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Νικόλαος Δημηνάκης ασχολείται ενεργά με τη μουσική μέσω της επιστημονικής έρευνας, της συναυλιακής δραστηριότητας και της διδασκαλίας. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Α.Π.Θ.) με επιβλέποντα καθηγητή τον Κων/νο Τσούγκρα. Η διατριβή του σχετίζεται με την ανάλυση του έργου “Nine Etudes for Saxophones in Four Books” του συνθέτη Christian Lauba. Έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει άρθρα του σε πρακτικά διεθνών μουσικολογικών συνεδρίων. Είναι κάτοχος πτυχίου αντίστιξης (τάξη: Κ. Τσούγκρα), καθώς και του πρώτου αναγνωρισμένου διπλώματος σαξοφώνου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη: Θεόφιλου Σωτηριάδη). Στα άμεσα ενδιαφέροντα του είναι η μελέτη της φωνητικής τεχνικής beatbox και παράλληλα η ταυτόχρονη εφαρμογή της κυρίως σε πνευστά όργανα (φλάουτο, σαξόφωνα, ντιντζερίντου, mouth harp, κ.α.). Από το 2014 έχει δημιουργήσει έναν κορμό πρωτότυπων συνθέσεων που πλέον ξεπερνούν τα είκοσι έργα. Η Τζίνα Γεωργιάδου κατέγραψε και σκηνοθέτησε μέρος των παραπάνω στο ντοκιμαντέρ της “Beatbox & Αερόφωνα – Νίκος Δημηνάκης”, που έκανε πρεμιέρα στο “19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης” και προβάλλεται σε ποικίλα φεστιβάλ τόσο της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Θέρμη, Χαλκίδα, Καλαμάτα, κ.α.) όσο και του εξωτερικού (Σύδνεϋ, Λονδίνο, Σικάγο, κ.α.). Ολοκληρώνοντας, διδάσκει από το εαρινό εξάμηνο του 2014 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. (Ντιντζερίντου, Αρμονία Ι, Αρμονία ΙΙ) ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται από το 2009 ως μόνιμος καθηγητής μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Περαιτέρω προτεινόμενο οπτικο-ακουστικό υλικό


"Beatbox & Αερόφωνα – Νίκος Δημηνάκης
Official extended trailer (ENG) του ντοκιμαντέρ της Ε. Γεωργιάδου


Βeatbox & Φλάουτο

Βeatbox & Ντιντζερίντου-Πιάνο

Βeatbox & ¶λτο-Τενόρο Σαξόφωνα

Βeatbox & Μελόντικα

Βeatbox & Διπλός αυλός


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

 


Επικοινωνία
Επικοινωνήστε με το πρόγραμμα «μεταφεστιβάλ»
για τη βιωματική πολιτισμική εκπαίδευση στα παρακάτω στοιχεία:

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Metafestival
Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας
Ψαρρών 15 (Διοικητήριο)
Τ.Κ. 24 131
Καλαμάτα

Τηλέφωνα
Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης : 2721361544, 6932153845 (SMS)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email):
metafestival ( a t ) sch.gr


ένα έργο από το

το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης τελεί υπό την αιγίδα

ΔΗΜΟΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ
ΜΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΗΜΟΣ
ΜΕΣΣΗΝΗΣ


ΔΗΜΟΣ
ΟΙΧΑΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ
ΠΥΛΟΥ-
ΝΕΣΤΟΡΟΣ

ΔΗΜΟΣ
ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΗΤΗΤΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Web
Analytics Made Easy - StatCounter

© 2017-2018
Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας