Εκπαιδευτικό Τμήμα Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Πρόγραμμα παιδικών & Μαθητικών Προβολών (Εκπαιδευτικό Τμήμα) Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Διάρκεια:
24 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2018
Τάξεις:
Νήπια, Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄
Ιστότοπος Φορέα:
www.peloponnisosdocfestival.com
Χώρος:
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας
και Σχολικές Μονάδες

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Beatbox και αερόφωνα

Στο σχολείο με τα comics!

Recycleland.gr : Το Animation και η Ανακύκλωση συναντιούνται και… εκπαιδεύουν!

ΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

 

 

Περιγραφή

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και θα διεξαχθεί φέτος σε έξι πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Αργος, Σπάρτη, Δημητσάνα και Γύθειο).

Το 4ο Φεστιβάλ με επίκεντρο την Καλαμάτα, περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό.

Κάθε φεστιβάλ εμπεριέχει και ένα ειδικό αφιέρωμα με ειδικές προβολές, με έλληνες και ξένους καλεσμένους σκηνοθέτες. Το μεγάλο αφιέρωμα του 4ου διεθνούς φεστιβάλ (2018) είναι « Κινηματογράφος και Υγεία». Μέσα στα πλαίσια του αφιερώματος εκτός των προβολών θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις όπως σεμινάρια, εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, παρουσιάσεις και διημερίδα (26/27 Ιανουαρίου 2018) με τις εξής κύριες θεματικές:

1. Διαβήτης, παχυσαρκία, διατροφή,
2.Αποκατάσταση
3. Ψυχική υγεία (υποστήριξη-βοήθεια-οικογένεια-κοινωνικός περίγυρος),
4. Ο ρόλος της οικογένειας και κοινωνική πρόνοια για τους ασθενείς σε τελικό στάδιο.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη που και τις τρεις προηγούμενες χρονιές έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Μόνο την περσινή χρονιά πάνω από 3.500 μαθητές παρακολούθησαν την εκπαιδευτική ζώνη στις 5 πόλεις όπου διεξήχθη το φεστιβάλ.

Στην Καλαμάτα διοργανώνεται το Εκπαιδευτικό Τμήμα το διάστημα 24/1-1/2 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν το Εκπαιδευτικό Τμήμα για τις Σχολικές τους Δραστηριότητες και τη Βιωματική Πολιτισμική Εκπαίδευση. Το Τμήμα εντάσσεται στο Μεταφεστιβάλ για τη Βιωματικής Πολιτισμική Εκπαίδευση που διοργανώνεται για πρώτη χρονιά στην Καλαμάτα και είναι ανοιχτό για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες της Μεσσηνίας.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα ΕΔΩ

 

 

 

Πληροφορίες Ταινιών - Δραστηριότητες

 

1. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ


Ερευνώντας το παρελθόν: Πομπηία, νερό και φωτιά, Γαλλία 2016, 26, Dominique Adt
Πομπηία. Ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, που απασχολεί ακόμα και σήμερα τους ερευνητές. Ο Philippe Charlier συνεργάζεται μαζί τους και ερευνά την φυσική κατάσταση των κατοίκων της Πομπηίας και της Ηράκλειας προτού καταστραφούν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Επανεξετάζουν τις συνθήκες της καταστροφής ανεβαίνοντας στις πλαγιές του Βεζούβιου και ξανακάνουν τη διαδρομή του Πλίνιου του Πρεσβύτερου στον κόλπο της Νάπολης. Ο ανθρωπολόγος Luigi Capasso, ο οποίος μελέτησε για πολλά χρόνια τους σκελετούς της Ηράκλειας, μας μιλά επίσης για τις εξαιρετικές ανακαλύψεις του σχετικά με τις συνέπειες της καταστροφής και τη φυσική κατάσταση των κατοίκων.

Ερευνώντας το παρελθόν: Κρήτη, στις ρίζες του Λαβυρίνθου, Γαλλία 2013, 26΄, Dominique Adt
Ο Philippe Charlier αναζητά τις ρίζες ενός από τους σημαντικότερους μύθους της ανθρωπότητας: του λαβύρινθου, αυτού του δαίδαλου όπου που ζούσε ο Μινώταυρος. Στην καρδιά της Κρήτης, και συνοδευόμενος από τον αρχαιολόγο Ευθύμη Λαζόγκα, ο Charlier διερευνά τους πρώτους χώρους λατρείας της αρχαιότητας: τα σπήλαια του νησιού. Ανακαλύπτει στο κέντρο της Κρήτης τον Μεγάλο Λαβύρινθο: ένα δίκτυο από τεχνητές υπόγειες σήραγγες που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί και κινηματογραφούνται για πρώτη φορά.

«Witness the Past», Ελλάδα 2011, 30΄, Αγγελή Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας
Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών με θέμα την αρχαιοκαπηλία και την αρχαιολογία στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Tα παιδιά ταξιδεύουν σε κρυμμένους τάφους, ξένες χώρες και αρχαίους πολιτισμούς, και γίνονται μάρτυρες της συναρπαστικής ανακάλυψης ανεκτίμητων αρχαιολογικών αντικειμένων αλλά και της απειλής των τυμβωρύχων. Tα ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουν αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές ταινίες («H Eλένη της Tροίας», «H Mούμια»), αρχαιολογικές ανακαλύψεις και «αναπαραστάσεις» παράνομων ανασκαφών και λεηλασιών (ένας άνδρας που μπαίνει σ’ έναν αρχαίο τάφο, αντικείμενα κρυμμένα σε κουτιά που μεταφέρονται με φορτηγά κλπ.), ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και τρισδιάστατες αναπαραγωγές αντικειμένων. Το πρώτο επεισόδιο διηγείται την ιστορία της κλοπής του «Θησαυρού των Αηδονιών» στη Νεμέα. Το δεύτερο επεισόδιο διηγείται την συναρπαστική ιστορία της ανακάλυψης του Nτέιρ ελ-Mπάχρι στην Αίγυπτο και το τρίτο αναφέρεται στη λεηλασία των αρχαιοτήτων της Κύπρου από τις παράνομες ανασκαφές του Λουίτζι Τσεσνόλα.

Λεηλατώντας τους Αγίους Τόπους, Ιορδανία 2010, 45΄ Mariam Shahin, George Azar
Πέρα από τις πολιτικές διαμάχες σε επίπεδο εδαφών και λαών, η πολιτιστική κληρονομιά και η χρήση της αρχαιολογίας είναι βασικό σημείο τριβής μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών και συχνά χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει πολιτικές αποφάσεις και σχέδια εποικισμού. Η ταινία αναζητά τα αμέτρητα ευρήματα που αφαιρέθηκαν από παλαιστινιακούς αρχαιολογικούς χώρους και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα σε ποιον ανήκει τελικά η πολιτιστική κληρονομιά, που αποτελεί φλέγον ζήτημα μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών.

Τόλμησε να ταξιδέψεις, Γερμανία 2010, 52΄, Ross Shakin, Dominique Gorlitz
Αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ εξερευνεί ένα από τα μεγαλύτερα, άλυτα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας: oι αρχαίοι πολιτισμοί της Αμερικής είχαν επαφές με τον Παλιό Kόσμο πριν την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492; Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε οι ναυτικοί της Eποχής του Λίθου μπορούσαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό και προς τις δύο κατευθύνσεις… Με το ABORA III, το πιο φιλόδοξο από τα μέχρι σήμερα σχέδια του, ο γερμανός πειραματικός αρχαιολόγος Dominique Gorlitz, επιχείρησε να διασχίσει το βόρειο Ατλαντικό με ένα προϊστορικό πλοίο. Η αποστολή αυτή ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές και επικίνδυνες περιπέτειες από τότε που ο νορβηγός Θορ Χέιερνταλ διέσχισε το νότιο Ατλαντικό. Το ABORA ΙΙΙ όχι μόνο κατάφερε να βγει αλώβητο από τις καταστροφικές και ισχυρές καταιγίδες, αλλά ακολούθησε το Pεύμα του Κόλπου και απέφυγε τις επικίνδυνες δίνες πλέοντας προς την Ευρώπη. Θα βρούμε ίχνη καπνού και κοκαΐνης σε αιγυπτιακές μούμιες, θα ανακαλύψουμε εκπληκτικές τεχνικές πλοήγησης και θα δούμε ένα μυστηριώδες εύρημα από τη λίμνη Τιτικάκα της Βολιβίας με παράξενα σύμβολα που παραπέμπουν σε σφηνοειδείς επιγραφές Σουμερίων και Bαβυλωνίων.

Ολκάς. Από το Βόσπορο στο Αιγαίο και την Κύπρο. Μεσαιωνικά Λιμάνια - Σταθμοί στους Θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής, Ελλάδα 2013, 50΄41΄΄, Γιώργος Μπότσιος
«Ολκάς» στα βυζαντινά χρόνια ήταν το εμπορικό πλοίο που διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα και μετέφερε αγαθά στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και πέρα από αυτή. Εκτός όμως από εμπορεύματα, μετέφερε ιδέες, αξίες, καλλιτεχνικές τάσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις που επηρέασαν σημαντικά τη μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Το οδοιπορικό ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας τις ακτές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Κριμαίας και Γεωργίας καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη. Ακολουθώντας αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους αναδεικνύονται οι πολιτιστικές, τουριστικές και οικονομικές σχέσεις της ευρύτερης περιοχής, μέσω των μνημείων που σώζονται από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Τα μνημεία αυτά, κινητά και ακίνητα, αποτυπώνουν τις ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο πολιτισμός των συγκεκριμένων πόλεων και αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες των επαφών που υπήρχαν μεταξύ των διαφόρων περιοχών.

Οι εμπειρογνώμονες της Αρχαιολογίας, Γαλλία 2015, 20΄, Pierre-Emmanuel Lyet
«Η Προϊστορία του Homo Sapins». Πώς ζούσε ο Homo Sapiens; Ποιες είναι οι μεγάλες ανακατατάξεις που άλλαξαν τον τρόπο ζωής του ανθρώπου; Ο άνθρωπος χρειάστηκε καιρό για να εξημερώσει το περιβάλλον του, να μάθει να κατασκευάζει εργαλεία, να καθυποτάξει τη φωτιά, να φτιάξει ένα καταφύγιο, ή να φτιάξει ρούχα. «Η νεολιθική εποχή». ¶λλοτε νομάδας και κυνηγός-καρποσυλλέκτης, ο άνθρωπος της Νεολιθικής εποχής έγινε «σπιτόγατος» και γεωργός-κτηνοτρόφος. Κατασκεύασε χωριά και ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία και με την καλλιέργεια της γης για να εξασφαλίσει την επιβίωση τη δική του και της οικογένειάς του. «Οι Γαλάτες». Λόγω της τεχνογνωσίας τους σχετικά με το σίδηρο, οι Γαλάτες ήταν εξαιρετικοί αγρότες, επινοητικοί αρχιτέκτονες, αξιόλογοι μεταλλουργοί και δραστήριοι έμποροι. «Η ρωμαϊκή Γαλατεία». Ο Γαλλο-ρωμαϊκός πολιτισμός, όπως δείχνει το όνομα του, είναι η συνάντηση δύο κόσμων, η οποία θα γεννήσει ένα δυναμικό και εκλεπτυσμένο πολιτισμό, που θα επηρεάσει όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. «Ο πρώτος μεσαίωνας». Κατά τη διάρκεια του πρώτου Μεσαίωνα ο γερμανικός, ο ανατολικός, ο κελτικός και ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός συγχωνεύονται σε μια θρησκεία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον συγχώνευσης, ο χριστιανισμός προκαλεί αναδιάρθρωση του αστικού χώρου, παρότι η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει στην ύπαιθρο.

Η προϊστορική Καμπανία Ιταλία 2009, 11΄, Fulvio Iannucci
Oι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την Καμπανίας της νότιας Iταλίας, ως κέντρο του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Tι γνωρίζουμε όμως για την περιοχή πριν από τον αρχαίο ελληνικό αποικισμό ή και πριν ακόμα από την εμφάνιση του ανθρώπου; Η ταινία, συνδυάζοντας το χιούμορ με τα επιστημονικά στοιχεία, μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Eκεί συναντάμε αρχικά τα μαμούθ και αργότερα τους κατοίκους του μικρού νησιού Vivara, στον κόλπο της Nάπολης, οι οποίοι είχαν εμπορικές σχέσεις με τους Μυκηναίους. H ταινία είναι μεταγλωττισμένη στα ελληνικά και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά.

Αρχαίος Υπολογιστής, Η.Π.Α. 2013, 52΄, Paula S. Apsell
Τα χέρια και τα πρόσωπα των αρχαίων αγαλμάτων μοιάζουν με απορρίμματα στον πάτο της θάλασσας λίγο έξω από τις ακτές της Ελλάδας. Μα δεν είναι αυτό το συναρπαστικότερο εύρημα. Προσβεβλημένα από άλατα 2000 ετών τα υψηλού επιπέδου μηχανικής γρανάζια είναι εμφανή μέρη μίας μυστήριας συσκευής που χρονολογείται στο 50 Π.Κ.Ε. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των ακτινών X, και εργαζόμενοι πάνω στη συνειδητοποίηση ότι τα οδοντωτά γρανάζια αντιστοιχούν σε πρώτους αριθμούς που σχετίζονται με την Αστρονομία. Η συσκευή αποκαλύπτεται ως ο παλαιότερα γνωστός υπολογιστής που χρησιμοποιούταν για να προβλέπει εκλείψεις και να αναπαριστά τις πλανητικές κινήσεις.


2. ΕΦΗΒΕΙΑ


Η μέρα του βασιλιά, Ολλανδία 2015, 25΄, Steven Wouterlood
Σε μια πολυάνθρωπη λαϊκή αγορά, ο Γιούνες πουλάει κομμάτια από το αμάξι του πατέρα του για ανταλλακτικά. Με την άφιξη του λαϊκού τραγουδιστή Κέλβιν και του πατέρα του, τα πράγματα πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο. Καθώς η μέρα προχωρά, τα δυο αγόρια ανακαλύπτουν ότι ενώ δείχνουν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, ζουν ουσιαστικά τις ίδιες καταστάσεις.


Τραγούδα! Ουγγαρία 2016, 25΄ Kristof Deak

Η Ζόφι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο νέο της σχολείο. Η συμμετοχή της στη διάσημη χορωδία του σχολείου είναι η μοναδική της παρηγοριά. Όμως, ο διευθυντής τής χορωδίας, μπορεί και να μην είναι ο εμπνευσμένος δάσκαλος, όπως θεωρούν οι πάντες. Η Ζόφι και η καινούργια της φίλη Λίζα, θα πρέπει να δώσουν ένα μάθημα στον δάσκαλό τους.


3. ΥΓΕΙΑ

«Bucephale», Γαλλία 2017, 35΄, Damien Marti, Chloe Seyssel
Η Celine van Till ήταν αναβάτης στην ελβετική εθνική ιππική ομάδα όταν υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. Ήταν μόνο 16 ετών. Μετά από αρκετές εβδομάδες που ήταν σε κώμα , ξύπνησε χωρίς τη δυνατότητα να μιλάει ή να περπατάει. Η Bucephale είναι μια ταινία για τη ζωή της, το πάθος της και το πεπρωμένο της. Ανακαλύπτουμε αυτή την όμορφη νεαρή γυναίκα και την απίστευτη θέλησή της όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ξαναπάρει - και να φτάσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

«Two Worlds», Πολωνία 2016, 52΄, Maciej Adamek
Σε αυτό το εμπνευσμένο οικογενειακό πορτρέτο, η δωδεκάχρονη Laura είναι ο οδηγός μας στη ζωή, με τους γονείς της κωφούς, κάτι που είναι ασυνήθιστο, προκλητικό και εκπληκτικά απλό.

«Coexistence», Ρουάντα 2010, 30’, Adam Mazo
Το ντοκιμαντέρ δείχνει τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ μιας ομάδας νέων με εγκεφαλική παράλυση και μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά σε μία θεατρική παράσταση με συμμετοχή των δύο ομάδων. Μια εμπλουτιστική και υποστηρικτική πρωτοβουλία, αλλά ταυτόχρονα μια πρόκληση.


4. ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού, Ελλάδα 2013, 40’, Πάνος Ανέστης
Το 1642, μέσα στις φλόγες του Αγγλικού εμφυλίου πολέμου, γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων. Ήταν αυτός που θα ένωνε τον Ουρανό με τη Γη. Φυσικός φιλόσοφος, μαθηματικός, θεολόγος και αλχημιστής, με αστείρευτη υπομονή και επιμονή, ο Νεύτων αναζητούσε σε όλη του τη ζωή πώς το Σχέδιο του Θεού αποτυπωνόταν στη φύση. Σφυρηλατημένος σε δύσκολα παιδικά χρόνια, προκλητικός και αλύγιστος, συγκρουσιακός και μοναχικός, ατελείωτη πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας, ο Νεύτων σφράγισε με το έργο του ολόκληρο τον 18ο αιώνα.
Οι πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες της εποχής, η ίδρυση της Βασιλικής Εταιρείας, οι διαρκείς αλλαγές στην πολιτική εξουσία και οι ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας του Νεύτωνα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των συνθηκών που οδήγησαν στην ανάδυση του έργου του.

Δημιουργώντας ένα αρχαίο δάσος, Αυστρία 2015, 55΄ Rita Schlamberger
Η ταινία ταξιδεύει βαθειά μέσα στα απομακρυσμένα δάση του Καλκάλπεν Εθνικού Πάρκου στην Αυστρίας –του μεγαλύτερου ερημότοπου της περιοχής των ¶λπεων. Εγκαταλειμμένο και απεριποίητο από τον άνθρωπο για κοντά 25 χρόνια, ο δραματικός κύκλος ανάπτυξης και παρακμής του δάσους κυριαρχεί στον τόπο. Αυτό που αρχικά φαίνεται να είναι καταστροφή και όλεθρος είναι στην πραγματικότητα μέρος της θεμελιώδους διαδικασίας αναζωογόνησης του δάσους και της σταδιακής μετατροπής πίσω στη φυσική και αρχέγονή του κατάσταση

Το μεγάλο μυστήριο των μαθηματικών, Η.Π.Α. 2015, 55΄, Daniel McCabe, Richard Reisz
Οι θεατές οδηγούνται σε μια περιήγηση μαθηματικού μυστηρίου – σε μια τολμηρή εξερεύνηση της εκπληκτικής δύναμης των μαθηματικών ανά τους αιώνες. Ανακαλύπτουμε την υπογραφή των μαθηματικών στην δίνη ενός κοχυλιού –Ναυτίλος, στην δίνη ενός γαλαξία, και στην σπείρα στο κέντρο ενός ηλίανθου. Τα μαθηματικά ήταν απαραίτητα για το οτιδήποτε, από τις πρώτες ασύρματες ραδιοφωνικές μεταδόσεις, μέχρι την πρόβλεψη και ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, και την επιτυχημένη προσγείωση του Rover Mars. Αλλά από πού αντλούν τα μαθηματικά την δύναμη τους; Ο αστροφυσικός και συγγραφέας Mario Livio, μαζί με ένα επιτελείο από μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς, παρακολουθούν τα μαθηματικά από τον Πυθαγόρα στον Αϊνστάιν και ακόμη ποιο πέρα, όπου όλα οδηγούν στον απόλυτο γρίφο: Είναι τα μαθηματικά μια εφεύρεση ή μια ανακάλυψη;

Αφύσικη Επιλογή, Η ζωή εκτός ελέγχου, Αυστρία 2014, 55΄, Sarah Whalley
Τα φτερά των χελιδονιών στους λόφους της Νεμπράσκα λιγοστεύουν όλο και περισσότερο, ενώ οι χελώνες στην Chesapeake Bay γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Στα νησιά Γκαλαπάγκος, τα διαφορετικά είδη καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο. Τι έχει συμβεί στην εξέλιξη; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Εμείς. Οι άνθρωποι έχουν μεταμορφώσει τον πλανήτη πέρα από κάθε αναγνώριση - μετατρέποντας βοσκότοπους και δάση σε αγρούς και πόλεις και μολύνοντας τον αέρα και το νερό. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν αλλάξει την πορεία της εξέλιξης, συχνά με εκπληκτικούς τρόπους. Για δισεκατομμύρια χρόνια, τα είδη εξελίσσονταν από μια διαδικασία που ονομάζεται φυσική επιλογή, αλλά τώρα οι άνθρωποι έχουν προσθέσει μια νέα διάσταση σε αυτή. Την Αφύσικη επιλογή. έξυπνο κόλπο της ανθρωπότητας ή η γλώσσα του σύμπαντος;

¶γνωστη Ευρώπη. Η γένεση, Αγγλία 2005, 50΄ Ian Gray
Από ξερά, άγνωστα κομμάτια γης κάπου στο νότιο ημισφαίριο. Έως την γένεση της γνωστής μας σήμερα ηπείρου, η ιστορία του σχηματισμού της Ευρώπης ξετυλίγεται με την βοήθεια εκπληκτικών γραφικών που αναδημιουργούν αυτά τα δραματικά τοπία, όπως για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες Αθήνα και Ρώμη που κάποτε ήταν στην καρδιά τεράστιων ερήμων.


5. ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Οι φίλοι μας τα καρτούν (Βιωματική Προβολή: αποσπάσματα βίντεο και βιωματική παρουσίαση) 20ος αιώνας, 60΄ Επιμέλεια-Παρουσίαση: ¶ρης Μαλανδράκης
Μια πρωτότυπη παρουσίαση γνωστών και αγαπημένων ηρώων από τα κινούμενα σχέδια, που έχουν ένα κοινό γνώρισμα: είναι όλοι τους ζωόμορφοι. Συνολικά, 14 αγαπημένοι χαρακτήρες των καρτούν «παρελαύνουν» από αυτή την παρουσίαση. Εισαγωγή Εξηγούνται στα παιδιά σχετικά με: α) Την καταγωγή της –διαδεδομένης- αγγλικής ονομασίας «καρτούν», για να τους γίνει κατανοητή η έννοια (από το «χαρτόνι», πάνω στο οποίο μπορεί κανείς να σκιτσάρει). β) Την αντίστοιχη ελληνική: «κινούμενα σχέδια», παρουσιάζοντας (με οπτικά παραδείγματα - φωτογραφίες) τη διαδικασία με την οποία τα σκίτσα αποκτούν ψυχή και κίνηση στην οθόνη. γ) Γιατί στις ταινίες αυτές εμφανίζονται λίγοι (ή καθόλου) άνθρωποι στο πλευρό των ζωόμορφων πρωταγωνιστών. Πορτρέτα ηρώων α) Παρουσιάζονται ανά είδος ζώου: Γάτα, Ποντίκι, Λαγός, Πάπια κ.λπ. Για κάθε ήρωα προηγείται μια σύντομη περιγραφή του πραγματικού ζώου που εκπροσωπεί (πού συναντάται, με τι τρέφεται κ.λπ.) β) Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ένδυση των χαρακτήρων. γ) Αναδεικνύονται τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα κάθε ήρωα: ο θαρραλέος ποντικός το αθώο καναρινάκι, ο γκαφατζής γάτος, ο παμπόνηρος λαγός κ.ό.κ. Το «προφίλ» αυτό συμπληρώνεται με αναφορές στην καριέρα τους, τα Όσκαρ που έχουν κερδίσει, τα λόγια που έχουν πει για αυτούς οι δημιουργοί τους, δηλαδή οι άνθρωποι που τα εμπνεύστηκαν και τους έδωσαν ζωή κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο, η παρουσίαση θα είναι πιο εύληπτη και πιο ευχάριστη για τα παιδιά.

Animation επιλογές από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδιών «Anima Syros»
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 μεγαλύτερα διεθνώς. Ξεκίνησε το 2008 κι έκτοτε πραγματοποιείται ετησίως στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη. Περιλαμβάνει προβολές ταινιών εμψύχωσης, εκτενή αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το εφαρμοσμένο οπτικοακουστικό εργαστήριο «making of» που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτυ κι άλλες παράλληλες δράσεις. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έργα ειδικά επιλεγμένα για το εκπαιδευτικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

 

 

 

 

 

 


Επικοινωνία
Επικοινωνήστε με το πρόγραμμα «μεταφεστιβάλ»
για τη βιωματική πολιτισμική εκπαίδευση στα παρακάτω στοιχεία:

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Metafestival
Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας
Ψαρρών 15 (Διοικητήριο)
Τ.Κ. 24 131
Καλαμάτα

Τηλέφωνα
Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης : 2721361544, 6932153845 (SMS)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email):
metafestival ( a t ) sch.gr


ένα έργο από το

το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης τελεί υπό την αιγίδα

ΔΗΜΟΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ
ΜΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΗΜΟΣ
ΜΕΣΣΗΝΗΣ


ΔΗΜΟΣ
ΟΙΧΑΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ
ΠΥΛΟΥ-
ΝΕΣΤΟΡΟΣ

ΔΗΜΟΣ
ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΗΤΗΤΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Web
Analytics Made Easy - StatCounter

© 2017-2018
Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας